Woningnood, en toch staan er huurwoningen leeg. Hoe komt dat?

Regelmatig krijgt Eemland Wonen vragen waarom een bepaalde sociale huurwoning al een tijdje leegstaat. Hoe kan dat in een tijd waarin het aantal woningzoekenden zo veel groter is dan het aanbod?

"Er zijn verschillende redenen waarom een woning leegstaat," legt manager Wonen M. van Rossum uit. Van Rossum is verantwoordelijk voor de verhuur van de woningen van Eemland Wonen.

“Soms heeft een woning veel onderhoud nodig voordat we deze woning kunnen door verhuren. Veel van onze woningen worden vaak wel tien tot dertig jaar verhuurd aan dezelfde bewoner. Dat betekent dat we na het vertrek van de huurder de woning opknappen en weer in goede staat brengen. Wij hebben een basiskwaliteit waar onze woningen aan moeten voldoen. Dat onderhoud kost tijd. Denk aan het vervangen van sanitair, een keuken of verwarming. Soms voorzien we de woning ook gelijk van mechanische ventilatie of dakisolatie. Zo is de woning weer helemaal klaar voor een nieuwe bewoner. Om de overlast te beperken, doen we dit onderhoud als de woning leeg is. Wel zo makkelijk.”

Nieuwe huurder
Woningen die leegkomen worden opnieuw te huur aangeboden via WoningNet Eemvallei. Woningzoekenden kunnen dan reageren op een woning waarin ze geïnteresseerd zijn. Er worden kandidaten uitgenodigd om de woning te bezichtigen en het kan wel eens zo zijn dat géén van de uitgenodigde kandidaten gelijk de woning accepteert of dat er een andere reden is waardoor de nieuwe huurder niet gelijk naar de woning verhuist.

Projectwoning
“Een leegstaande woning wordt ook weleens gebruikt om projectmatig onderhoud van een wijk of complex voor te bereiden”, vertel Van Rossum. “De aannemer gebruikt de woning in die wijk dan bijvoorbeeld om in kaart te brengen hoe de woning is opgebouwd. Deze kennis kan dan gebruikt worden om de juiste keuze te maken in het projectmatig renoveren en verduurzamen van de woningen.”

Verkoop huurwoningen
Soms verkoopt Eemland Wonen woningen. Meestal zijn dit grotere woningen, woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren of woningen waarvan naastgelegen woningen in het blokje al verkocht zijn. “Wij gebruiken de opbrengsten van de verkoop voor de bouw van nieuwe huurwoningen en voor het onderhoud en verduurzamen van de bestaande huurwoningen. Op deze manier zorgt Eemland Wonen ervoor dat haar bezit naar de toekomst blijft aansluiten bij de doelgroep en Eemland Wonen betaalbaar wonen kan blijven bieden”, aldus Van Rossum.

Tenslotte benadrukt Van Rossum nog dat Eemland Wonen streeft naar minimale leegstand van huurwoningen. “Ook wij willen graag dat onze woningen verhuurd zijn, ze zijn immers om in te wonen. En soms ontkomen we niet aan tijdelijke leegstand van een woning. Er is daar wel altijd een reden voor.”