Tips om uw huis koel te houden in de zomer

Het is zomer in Nederland. Warme, lange zomerdagen zijn vaak erg fijn. Maar hoe houdt u bij hoge temperaturen het huis koel? We geven hieronder vijf tips!

1. Hou de warmte buiten

Zorg dat de zon uw woning niet te veel verwarmt. Doe zonneschermen omlaag en houd de gordijnen overdag dicht. Heeft u geen zonwering, plaats dan een schaduwdoek. 

2. Ramen open als het koel is

'S ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.

3. Let op met warmte van apparaten

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.

4. Doe-het-zelf-airco

Wordt het toch te warm in huis, maak dan je eigen airco. Leg wat flessen water in de vriezer. Als ze bevroren zijn, zet u ze in een teiltje voor een draaiende ventilator. Zo waait de koelte vanzelf door de kamer. Dit is bovendien een betere oplossing voor het milieu dan een echte airco. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten middelen die het broeikaseffect vergroten.

5. Tegel eruit, plantje erin

Voorkomen is beter dan genezen. En daarbij helpt een groene tuin of groen balkon. Planten nemen warmte uit de lucht, terwijl stenen de warmte juist vast houden. Een groene tuin is wel 5 tot 7 graden koeler dan een volledig versteende tuin. Gelukkig kun je hier zelf ook iets aan doen. Haal tegels uit de tuin en kies voor groen. Planten als leliegras, sedum, hortensia’s, lavendel en vlinderstruiken hebben weinig onderhoud nodig. Heeft u geen tuin, maar wel een balkon? Kies dan voor bloempotten en kruidenrekjes om de warmte op te nemen.