Een woning! En nu?

Gefeliciteerd! Binnenkort verhuist u naar een woning van Eemland Wonen. Voordat het zover is maakt u afspraken met ons en misschien met bewoner die nu de woning huurt. Wat is de staat van de woning op het moment dat u de sleutels krijgt? Wilt u spullen overnemen van de huurder die er nu woont? Wanneer ondertekent u de huurovereenkomst?

Zodra u een woning toegewezen krijgt ontvangt u van ons een e-mail met de te zetten stappen. 

De huurder die woning nu huurt ontvangt na de huuropzegging een overnameformulier. Wanneer u de woning bekijkt of nadat u de woning heeft geaccepteerd, kunt u samen afspreken welke spullen u wilt overnemen. Denk aan de vloer of gordijnen. U regelt dit samen, Eemland Wonen is hierin geen partij. Wil de huurder die de woning nu huurt dat u voor deze spullen betaalt, dan maakt u daar ook samen afspraken over. U bent niet verplicht spullen over te nemen.

Soms kan het ook zijn dat er geen overname is of dat overname niet mogelijk is.

Voor de sleuteloverdracht maakt de medewerker Wonen een afspraak met u in uw nieuwe woning. Daar ondertekent u het huurcontract, loopt u samen nog even de woning door en ontvangt u meteen alle sleutels die bij de woning horen. Vergeet niet uw legitimatiebewijs (rijbewijs , paspoort of ID-bewijs) mee te nemen!

Tijdens de overdracht lopen we samen door de woning. We nemen de 'opnamestaat' door, zodat we samen weten wat de staat van de woning is op het moment dat u het huurcontract ondertekent. De medewerker Wonen noteert ook  de meterstanden van gas, elektra en water. 

Na deze controle ondertekent u het huurcontract en betaalt u de eerste huurrekening. Ook tekent u het machtigingsformulier, zodat de huur iedere maand automatisch wordt betaald. Meer informatie over automatisch betalen van uw huur, vindt u hier.

Vergeet niet om een gelding legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart) mee te nemen als u het huurcontract komt ondertekenen!

Eemland Wonen levert de woning schoon, heel en veilig op, maar er kan natuurlijk best nog iets over het hoofd zijn gezien tijdens de oplevering. Is er iets niet in orde of heb je een reparatieverzoek?

In de eerste twee weken kun je direct een mail sturen naar verhuur@eemlandwonen.nl, het liefst met foto’s. De medewerker Wonen die de sleuteloverdracht begeleidde, neemt dan contact op om uitleg te geven of om samen te bespreken wat er nodig is om zaken op te lossen.

Bij ondertekening van het huurcontract ontvangt u een 'opnamestaat'. Hierop staat aangegeven welke zaken van u zijn, maar ook voor welke zaken u een reparatieverzoek kunt indienen.

De spullen die u overneemt zijn na overname ook echt van u. Neemt u bijvoorbeeld een laminaatvloer over en gaat deze kapot, dan zorg u zelf voor reparatie of vervanging. 

Na het ondertekenen van het huurcontract betaalt u ook de eerste 'huurrekening'. Dit betekent dat u in ieder geval de huur betaalt vanaf de ingangsdatum op het huurcontract tot het einde van dezelfde maand. De eerste huur betaalt u in de woning na het ondertekenen van het huurcontract, wij hebben een pinautomaat bij ons.

Tekent u het huurcontract ongeveer in de laatste tien dagen van de maand dan moet u ook de huur van de volgende maand betalen. Een overzicht van dit bedrag ontvangt u tegelijk met het huurcontract. Voordat u tekent, weet u dus al om welk bedrag het gaat.

Wanneer een instantie zoals een bewindvoerder de huurbetalingen gaat doen, dan raden wij u aan om de hoogte van de eerste huurbetaling op tijd aan de bewindvoerder door te geven. Zo kunnen zij het bedrag op tijd overmaken op ons rekeningnummer, voordat u het huurcontract tekent.

Vanaf de eerste dag van de huurovereenkomst gaat de huur in. Bij de ondertekening van de huurovereenkomst betaal je daarom de eerste huurrekening. Deze bestaat uit de eerste huurperiode en een bedrag voor naamplaatjes. Dit laatste geldt voor sommige woongebouwen. 

Laat ons weten welke naam u op het naamplaatje wilt. De naamplaatjes komen bij de brievenbus, centrale ingang of woning te hangen. Wij bestellen deze voor u en zorgen dat ze worden gemonteerd zodra ze binnen zijn. Meestal is dat binnen twee weken.

Ja, u regelt zelf uw aansluitingen voor televisie, internet en telefoon. Eemland Wonen is geen beheerder van deze aansluitingen. Dit geldt ook voor een eventueel aanwezige glasvezelaansluiting.

Wilt u dezelfde provider houden als u nu heeft en hetzelfde telefoonnummer? Bel of mail uw provider dan direct na het vaststellen van de datum waarop u de sleutels van uw woning krijgt om de datum van verhuizing door te geven. Meestal duurt het overzetten van uw account naar een nieuw adres enkele weken. Door op tijd uw verhuizing te melden, voorkomt u dat u een tijd zonder internet, televisie of telefonie zit.

Gas, elektriciteit en water wordt nooit afgesloten. 

De medewerker Wonen neemt de nieuwe meterstanden op. Deze ontvangt u in de opname staat.

In de meeste woningen kunt u wel zelf uw energieleverancier kiezen. Zo kunt u kiezen voor groene stroom, bijvoorbeeld. De leverancier van drinkwater is regionaal vastgesteld. In onze regio is dat Vitens.

Is de woning aangesloten op een centrale stookinstallatie in het gebouw? Dan betaalt u elke maand stookkosten aan ons, via de servicekosten. Ook hiervan ontvangt u jaarlijks een eindafrekening. Op uw huurovereenkomst ziet u welke stookkosten zijn opgenomen in servicekosten.

Heeft u de woning via WoningNet gevonden? Dan is uw inschrijving vervallen op het moment dat u het huurcontract heeft getekend. Wij adviseren u om opnieuw in te schrijven bij WoningNet. U krijgt 75% van uw oude inschrijfduur terug en bouwt weer extra inschrijfduur op. Dat vergroot uw kansen als u in de toekomst (onverwacht) andere woonruimte zoekt. 

Uw inschrijving vervalt niet als u een woning toegewezen krijgt via woningruil, bij een vijfjarencontract, toewijzing van onzelfstandige woonruimte of een vrije sectorwoning. 

Inschrijven: WoningNet

Documenten

Folder Inschrijving WoningNet

Het onderhoud van de woning die u huurt is een zaak van u en ons. Eemland Wonen verzorgt de grote onderhoudswerkzaamheden. Als huurder hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het onderhoud van het  dak of van de muren; dat is iets dat Eemland Wonen  verzorgt. Moeilijker wordt het als het gaat om kleinere  onderdelen in huis. Hierover bestaat soms onduidelijkheid. 

In de folder van A tot Z leest u precies welke onderhoudswerkzaamheden voor de rekening van Eemland Wonen (verhuurder) zijn en welke voor uw rekening (de huurder). Check dit voordat u een reparatie meldt!

Meld reparaties die Eemland Wonen uitvoert hier